Інгредієнти для піци
У деяких піцах може бути дуже багато солі та жиру, тому висловлюються занепокоєння щодо негативного впливу цієї піци на здоров’я людей. Тому рецепт тіста на піцу може суттєво відрізнятися. Наприклад, Pizza Hut піддалася критиці за високий вміст солі в деяких стравах, які, як виявилося, містять більш ніж удвічі більше рекомендованої щоденної кількості солі для дорослої людини.
Однак слід також зазначити, що комерційно виготовлена піца фаст-фуду дуже відрізняється від добре виготовленої італійської піци, особливо від хорошого ресторану, який дбає про використання лише хороших інгредієнтів, або тим більше від домашньої піци. Вміст солі та насичених жирів у домашній піці зазвичай набагато менший, якщо використовувати оригінальні рецепти. Сир моцарела менш жирний, ніж багато інших сирів. Сир фета, який має ще нижчий вміст насичених жирів, часто використовується в рецептах домашньої піци. Також є можливість включити в начинку інші корисні інгредієнти, такі як свіжі помідори, болгарський перець, гриби, шпинат, цукіні, баклажани й так далі.
Культурне значення
Італійці, а особливо неаполітанці, дуже серйозно ставляться до своєї піци. До парламенту було внесено законопроєкт про захист «традиційної італійської піци», вказуючи допустимі інгредієнти та методи обробки. Лише ті піци, які відповідають цим правилам, можна назвати «традиційною італійською піцою», принаймні в Італії.
Італія також звернулася до Європейського Союзу з проханням захистити деякі традиційні італійські піци, такі як «Маргарита» та «Марінара». Європейський Союз запровадив систему захищення походження найменувань в 1990-х роках.
Регіональні відмінності, італійські піци
Справжня неаполітанська піца маргарита, основа для більшості видів піци
Основа для піци в Неаполі м’яка і податлива, але в Римі віддають перевагу тонкій і хрусткій основі. Інша популярна форма піци в Італії — «pizza al taglio» — це піца, яка випікається на прямокутних деках із різноманітними начинками та продається на вагу.
Автентична неаполітанська піца готується з місцевих інгредієнтів, таких як помідори San Marzano, які ростуть на вулканічних рівнинах на південь від Везувію, і Mozzarella di Bufala Campana, виготовлена з молока водяного буйвола, вирощеного в болотах Кампанії та Лаціо в напівдикий стан. Справжній неаполітанський рецепт тіста на піцу складається з італійського пшеничного борошна, натуральних неаполітанських або пивних дріжджів, солі та води.
Для отримання належних результатів необхідно використовувати міцне борошно з високим вмістом білка (яке використовується для приготування хліба, а не для випічки). Тісто необхідно замішувати руками або міксером на низькій швидкості. Після процесу підйому тісто має бути сформоване вручну без допомоги качалки чи іншого механічного пристрою, і його товщина не може перевищувати 3 міліметри (0,12 дюйма). Піца повинна випікатися від 60 до 90 секунд у кам’яній духовці з температурою 485 °C (905 °F) і дубовим вогнем. У приготованому вигляді воно повинно бути хрустким, ніжним і ароматним. Неаполітанська піца в Італії отримала статус «гарантовано традиційної страви». Це дозволяє лише три офіційні варіанти: піца маринара, яка готується з помідорами, часником, орегано та оливковою олією першого віджиму (хоча більшість неаполітанських піцерій також додають базилік до маринари); Маргарита, виготовлена з помідорів, нарізаної моцарели, базиліка та оливкової олії першого віджиму; і піца Маргарита extra, виготовлена з помідорами, моцарелою буйвола з Кампанії у філе, базиліком та оливковою олією першого віджиму.